slideshow_photo_10.jpg

Get Adobe Flash player

Choose your country :

"Solar energy is the most democratic way of energy production as it empowers people to produce the energy they use."
Name
Subscribe to our newsletter
Receive all the latest news in your mailbox.

Get Adobe Flash player

 

 

 

2015 Campaign: 1 - 15 May

 

REGISTER YOUR EVENT HERE

 

Nijmegen haalt de zon in huis

Utrecht, 10.05.2008. Op 17 mei organiseert Nijmegen diverse activiteiten in het kader van de European Solar Days. Dit awareness-programma is een Europees initiatief waarmee de zonne-energiesector het gebruik van de zon wil promoten als een belangrijke energiebron. Zonne-energie is een doeltreffende en voor iedereen toegankelijke manier om zelf bij te dragen aan een beter milieu. De activiteiten in Nijmegen variëren van een prijsvraag voor basisscholen en voortgezet onderwijs tot een informatiemarkt voor volwassenen over zonne-energie.

 

Nijmegen haalt de zon in huis.

 

Utrecht, 10.05.2008. Op 17 mei organiseert Nijmegen diverse activiteiten in het kader van de European Solar Days.

Dit awareness-programma is een Europees initiatief waarmee de zonne-energiesector het gebruik van de zon wil promoten als een belangrijke energiebron. Zonne-energie is een doeltreffende en voor iedereen toegankelijke manier om zelf bij te dragen aan een beter milieu. De activiteiten in Nijmegen variëren van een prijsvraag voor basisscholen en voortgezet onderwijs tot een informatiemarkt voor volwassenen over zonne-energie.

 

Nijmegen wil zich profileren als zonnestad en doet daarom mee aan de European Solar Days. Zonne-energie is een van de meest toegankelijke en betaalbare manier voor gewone burgers om duurzame energie op te wekken en kan in elk huis of gebouw worden toegepast. Er zijn twee soorten zonne-energie, zonnewarmte is een duurzame energietechnologie waarbij de zon gebruikt wordt om te verwarmen of te verkoelen en zonnestroom benut zoninstraling om elektriciteit op te wekken. Aan beide technologieën wordt aandacht besteedt in Nijmegen.

 

De meeste activiteiten vinden plaats rondom het wijkcentrum Titus Brandsma tussen 15.00 uur en 17.00 uur. Kinderen kunnen knutselend kennismaken met zonne-energie, hun ouders kunnen een informatiemarkt bezoeken en men kan een rondrit maken in de zonnetrein. Ook zal er in Nijmegen op 17 mei een prijsvraag onder basisscholen en het voortgezet onderwijs over zonne-energie van start gaan. De 10 winnende scholen zullen in het najaar een zonnestroominstallatie kado krijgen.

 

De voorloper van de ‘European Solar Days’, destijds genoemd ‘Tag der Sonne’ vond voor de eerste keer in Oostenrijk in 2001 plaats. Het idee is daarna overgenomen door Zwitserland en Duitsland, waar in het geval van Duitsland inmiddels een hele week in het teken staat van dit succesvolle hernieuwbare energie awareness-programma. In 2008 doen naast Nederland, ook de landen België, Italië, Frankrijk, Portugal, Spanje en Slovenië voor het eerst mee, en zullen er meer dan 4000 verschillende evenementen plaatsvinden verspreidt over tien Europese landen. De ‘European Solar Days’ is een jaarlijks terugkerend evenement en zal de komende jaren dan ook verder worden uitgebreid tot een echt Europees programma.

 

In Nederland is ‘Holland Solar’ de brancheorganisatie voor zonne-energie de coördinator van de ‘European Solar Days’. Holland Solar telt 45 leden van producenten tot leveranciers, van architecten tot energiebedrijven, allemaal actief op het gebied van zonne-energie. Helemaal met de subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken, SDE genaamd, is zonne-energie nu nog toegankelijker. De Nederlandse zonne-energiesector is er klaar voor om dit jaar haar deuren voor een ieder die geïnteresseerd is te openen.

 

Voor meer informatie over de activiteiten en deelname in de ‘European Solar Days’ in Nederland en zonne-energie:

www.solardays.nl en www.hollandsolar.nl. Voor de activiteiten op Europees vlak: www.solardays.eu.

 

Overige informatie:

Gemeente Nijmegen, afdeling Milieu

Nicole Molenveld-Hegeman of Kim Kerckhoffs

Postbus 9105

6500 HG Nijmegen

tel. 024 - 329 9461 (ma en vrij afwezig) of Kim: 024-3292878

fax. 024 - 329 9581

e-mail: n.molenveld@nijmegen.nl of k.kerckhoffs@nijmegen.nl

 

Downloads

Persbericht_ESD_ODE_leden_stellen_huis_open.pdf